Zico Buurmeester

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Zico Buurmeester

Zico Buurmeester is een Nederlandse middenvelder. Hij is een jeugdexponent van AZ, dat hem in het seizoen 2023-2024 aan PEC Zwolle verhuurde.

  • Buurmeester speelt momenteel voor AZ
  • De middenvelder debuteerde namens Jong AZ in het profvoetbal
  • In het seizoen 2023-2024 speelde hij op huurbasis voor PEC Zwolle

Clubcarrière Zico Buurmeester

Buurmeester werd op 7 juni 2002 geboren in Egmond aan Zee. Hij groeide op in het aangrenzende Egmond aan den Hoef, waar de rechtsbenige middenvelder zijn voetbalcarrière aftrapte in de clubkleuren van VV Zeevogels. Op negenjarige leeftijd kreeg hij de mogelijkheid om af en toe mee te draaien in de voetbalschool van AZ. Buurmeester bleek goed mee te kunnen en doorliep vanaf zijn elfde de volledige jeugdopleiding in Alkmaar.

Debuut voor AZ

Namens Jong AZ debuteerde Buurmeester op 19 oktober 2020 in het betaald voetbal. In de thuiswedstrijd tegen FC Volendam (2-6 nederlaag) mocht de middenvelder meteen de volle negentig minuten aantreden. Tijdens zijn debuutseizoen mocht hij meteen twintig keer opdraven in de Keuken Kampioen Divisie. In de volgende seizoenen bleef hij een vaste waarde voor de Alkmaarse beloftenploeg. Een klein jaar na zijn debuut, op 13 augustus 2021, maakte Buurmeester tegen Helmond Sport (1-2 zege) zijn eerste treffer op dat niveau.

Met acht doelpunten in het seizoen 2021-2022 maakte Buurmeester veel indruk bij Jong AZ. Als beloning voor diens ontwikkeling mocht de rechtspoot op 5 december 2021 voor het eerst aantreden voor de hoofdmacht van AZ, dat een 3-1 zege behaalde op Sparta Rotterdam. Trainer Pascal Jansen gunde hem in de negentigste minuut een invalbeurt door Fredrik Midtsjø naar de kant te halen. Later dat seizoen mocht hij nogmaals kort voor tijd invallen in de play-offwedstrijd tegen Vitesse (6-1 zege).

Buurmeester maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt op 25 januari 2023 uit bij Go Ahead Eagles (1-4 zege). De middenvelder mocht dat seizoen zeven keer opdraven in de Eredivisie. Ook behoorde hij vrijwel altijd tot de selectie voor de Conference League-campagne van AZ, maar in Europees verband bleef speeltijd uit. Zijn werkgever strandde in de halve finale tegen het Engelse West Ham United.

Verhuurd aan PEC Zwolle

Medio 2023 besloot AZ om Buurmeester voor één seizoen onder te brengen bij PEC Zwolle. Tijdens de voorbereiding maakte de middenvelder een goede indruk bij De Blauwvingers, waardoor hij een basisplaats wist te bemachtigen. Thuis tegen Sparta Rotterdam (1-2 nederlaag) liet trainer Johnny Jansen hem meteen de volle negentig minuten aantreden. In de eerste zestien Eredivisie-wedstrijden van het seizoen 2023-2024 behoorde hij steevast tot de eerste elf namen op het wedstrijdformulier.

Een enkelblessure hield Buurmeester het grootste gedeelte van de tweede seizoenshelft aan de kant. Pas op 12 mei 2024 maakte de AZ-huurling zijn Eredivisie-rentree in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-1). In de 83ste minuut viel hij in voor Odysseus Velanas, maar zes minuten later voelde hij zich genoodzaakt om aan de noodrem te trekken met een rode kaart als gevolg. Zijn teller in dienst van PEC Zwolle bleef daardoor steken op achttien officiële wedstrijden.

Zico Buurmeester (AZ)
Als speler van AZ (Pro Shots)

Terugkeer in Alkmaar

AZ voegde Buurmeester voor het seizoen 2024-2025 opnieuw toe aan de wedstrijdselectie. Op 14 september 2024 wist de Noord-Hollander zelfs bij te dragen aan de monsterzege op sc Heerenveen (9-1) door het slotakkoord op te eisen.

Laatste update: 8 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie