Dylan Mbayo

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Dylan Mbayo

Dylan Mbayo is een Belgische vleugelaanvaller met Congolese roots. Hij staat onder contract bij KV Kortrijk, dat hem in de zomer van 2024 verhuurde aan PEC Zwolle.

  • Mbayo speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • De aanvaller is gehuurd van KV Kortrijk
  • Hij speelde eerder voor Sporting Lokeren, AA Gent en FC Dordrecht
  • Mbayo is een voormalig Belgisch jeugdinternational

Clubcarrière Dylan Mbayo

Mbayo zag op 11 oktober 2001 het levenslicht in Frankrijk, maar groeide op in België. Zijn vader Marcel Mbayo was op dat moment actief als voetballer van Sporting Lokeren. De Tricolores besloten de linkspoot eveneens een kans te geven om zich via de jeugdopleiding op te werpen tot profvoetballer en dat slaagde. In december 2018 ondertekende hij zijn allereerste profcontract.

Debuut voor Lokeren

Op 10 maart 2019 debuteerde Mbayo in het betaald voetbal. Met Sporting Lokeren mocht de aanvaller meteen starten in de uitwedstrijd tegen KRC Genk (1-0 nederlaag) om na 83 minuten te worden afgelost. Een week later mocht hij opnieuw in de basis aantreden tijdens de thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge. Met een assist wist hij bij te dragen aan de 3-1 overwinning, maar veel blijdschap leverde dat niet op. Zijn team was op dat moment reeds gedegradeerd uit de Jupiler Pro League.

Mbayo speelde met Sporting Lokeren kortstondig op het tweede niveau van België. Op 18 augustus 2019 maakte de flankspeler tegen Union Sint-Gillis (3-1 nederlaag) zijn eerste doelpunt als profvoetballer. Zijn naam stond op dat moment reeds op de lijstjes van aansprekende clubs. Vlak voor het einde van de zomerse transferperiode besloot hij deze status te verzilveren in de vorm van een transfer naar AA Gent.

Flop in Gent

Bij AA Gent zag men Mbayo als een investering voor de lange termijn. Zijn debuut voor De Buffalo’s maakte de linkspoot op 25 september 2019 tijdens de bekerwedstrijd tegen Eendracht Aalst (0-4 zege) en prompt wist hij een doelpunt op te eisen. Het bleek ook meteen zijn enige treffer voor de Gentse formatie in het seizoen 2019-2020, dat vanwege de coronapandemie voortijdig ten einde kwam. In maart 2020 stonden er pas zes officiële wedstrijden achter zijn naam.

Met één doelpunt in vijf wedstrijden speelde Mbayo in het seizoen 2020-2021 opnieuw een tamelijk anonieme rol bij AA Gent. Zijn perspectief verslechterde in de zomer van 2021 zelfs. De technische staf besloot hem naar het tweede team te verbannen, waardoor de aanvaller instemde met een permanent vertrek. Dit resulteerde in augustus in een vijfjarig contract bij KV Kortrijk.

Sportieve revanche

Mbayo debuteerde op 14 augustus 2021 voor KV Kortrijk, dat een 2-0 nederlaag incasseerde bij Union Sint-Gillis. Exact vijf maanden later, op 14 januari 2022, maakte de aanvaller zijn eerste twee doelpunten voor diens nieuwe werkgever. Een betere wedstrijd had hij daarvoor niet kunnen uitzoeken. Uitgerekend AA Gent liep door zijn dubbelslag een overwinning mis (2-2). Mbayo produceerde niet alleen de openingstreffer, maar redde in extremis ook een punt.

Met twee doelpunten in 31 officiële wedstrijden viel Mbayo in het seizoen 2021-2022 niet op bij KV Kortrijk. De aanvaller had moeite om zijn waarde te bewijzen voor de Jupiler Pro League-formatie. Tussen de zomer van 2022 en december 2023 speelde hij nog welgeteld dertig wedstrijden in alle competities, maar zijn rendement bleef met één doelpunt en één assist aan de lage kant.

Huurling in Dordrecht

In januari 2024 vertrok Mbayo op huurbasis van KV Kortrijk naar FC Dordrecht. De eerstedivisionist liet de aanvaller op 22 januari debuteren in de met 5-1 verloren uitwedstrijd tegen Jong AZ. Zijn eerste doelpunt voor de bespeler van De Krommedijk maakte hij op 8 maart van datzelfde jaar tijdens de thuiswedstrijd tegen Telstar (2-0 zege). In een halfjaar tijd mocht Mbayo in totaal negentien keer opdraven, met twee treffers en vier assists als rendement.

Dylan Mbayo (PEC Zwolle)
Juichend voor PEC Zwolle (Pro Shots)

Huurdeal met PEC

Mbayo bleef in de zomer van 2024 actief in Nederland. Op 11 augustus 2024 debuteerde de rechtsbuiten voor zijn nieuwe club PEC Zwolle, dat een huurdeal met optie tot koop sloot. Die dag mocht hij aantreden in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (1-0 nederlaag). Zijn eerste doelpunt voor De Blauwvingers volgde op 1 september van datzelfde jaar tijdens de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Ook verscheen er een assist achter zijn naam, waardoor hij een flink aandeel opeiste in de 3-0 zege.


Interlandcarrière Dylan Mbayo

Mbayo is een voormalig jeugdinternational van België. Tussen maart 2017 en maart 2019 speelde de aanvaller voor zowel de Onder-16, Onder-17, Onder-18 als Onder-19.

Laatste update: 10 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie