Xabi Alonso

Xabi Alonso

Xabi Alonso is een Spaanse voetbaltrainer. Momenteel is hij werkzaam als hoofdcoach van Bayer Leverkusen. Alonso speelde als profvoetballer voor verschillende Europese topclubs en was international namens Spanje.

  • Alonso is momenteel hoofdtrainer van Bayer Leverkusen
  • De Spanjaard won in zijn eerste seizoen als trainer op het hoogste niveau de Duitse dubbel
  • Hij won als speler twee keer de Champions League
  • Met Spanje werd hij twee keer Europees kampioen en één keer wereldkampioen
  • Alonso speelde 114 interlands

Spelerscarrière Xabi Alonso

Xabi Alonso, geboren op 25 november 1981 in Tolosa, begon zijn loopbaan, net als landgenoot Mikel Arteta, bij het lokale Antiguoko. Daar speelde hij vanaf zijn negende tot zijn zeventiende, alvorens hij werd opgepikt door profclub Real Sociedad.

Eerste stappen bij Real Sociedad

Alonso vestigde al snel zijn naam in San Sebastián, waar hij binnen no-time via het Onder-19-elftal en het beloftenteam op achttienjarige leeftijd aansloot bij de hoofdmacht. In december 1999 maakte Alonso zijn profdebuut in de Copa del Rey tegen CD Logroñés. Het bleek zijn enige optreden voor het eerste elftal te zijn tijdens dat seizoen. De eerstvolgende zomer verhuurde Sociedad hem aan SD Eibar dat op dat moment uitkwam op het tweede niveau van Spanje. Alonso wist direct indruk te maken bij Eibar en Real Sociedad verkeerde in een diep dal; de club uit Baskenland was de hekkensluiter van La Liga en ontsloeg meerdere trainers achter elkaar. De nieuwe coach, John Toshack, beëindigde in december 2000 de verhuurperiode en haalde Alonso terug naar Real Sociedad.

Toshack had dermate veel vertrouwen in Alonso dat hij de middenvelder op negentienjarige leeftijd aanvoerder maakte. Sociedad klom uit de degradatiezone en eindigde op een veertiende plek. Toshack investeerde veel tijd in Alonso, omdat hij geloofde dat de Spanjaard over exceptionele kwaliteiten beschikte. Real Sociedad werd dertiende in het seizoen 2001/2002 en beleefde één jaar later het beste seizoen sinds 1981/1982, toen ze de landstitel veroverde. De Baskische club sloot het seizoen af op een tweede plek, twee punten achter Real Madrid, en kwalificeerde zich voor het eerst voor de Champions League. Alonso had een groot aandeel in dit successeizoen met onder meer twaalf doelpunten en werd voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg van Spanje.

Het eerstvolgende seizoen kende weinig triomf; hoewel Real Sociedad de groepsfase van de Champions League overleefde, eindigden de Basken op een vijftiende plek in La Liga. De combinatie van de geweldige prestaties van Alonso en de crisis waarin Real Sociedad verkeerde maakte een transfer van de Spanjaard onvermijdbaar. Hoewel Real Madrid concrete interesse in Alonso toonde, koos de controleur voor een stap naar Liverpool, dat zo’n zestien miljoen euro voor hem betaalde.

Droomtransfer naar Liverpool

Alonso voegde zich in augustus 2004 bij de Spaanse Armada, een bijnaam die Liverpool kreeg vanwege de grote hoeveelheid Spanjaarden die destijds bij de club speelde. Met Rafael Benítez had Alonso ook een landgenoot als trainer. Alonso kende direct een geweldig succes bij Liverpool door in zijn eerste seizoen de Champions League te winnen. De finale, die tegen AC Milan werd gespeeld, staat ook wel bekend als het Mirakel van Istanboel vanwege het verloop van de wedstrijd. Na een 3-0 achterstand bij rust draaide Liverpool het compleet om en maakte Alonso uiteindelijk de gelijkmaker. Liverpool won uiteindelijk na strafschoppen de cup met de grote oren.

Het seizoen erop vielen Alonso en Liverpool opnieuw in de prijzen. Aan het begin van het seizoen werd de UEFA Supercup in de wacht gesleept en later wonnen The Reds de Engelse FA Cup. Alonso scoorde eerder dit toernooi twee hele belangrijke doelpunten tegen Luton Town. De finale won Liverpool van West Ham United na strafschoppen. Liverpool won dat jaar ook de Engelse Supercup.

De Premier League wist Alonso echter nooit te winnen met Liverpool. In 2009 was hij er dichtbij, maar kroonde rivaal Manchester United zich tot Engels kampioen met vier punten meer dan Liverpool. Na vijf seizoenen en in totaal 210 wedstrijden nam Alonso afscheid van Liverpool.

Enorme successen bij Real Madrid

Real Madrid nam Alonso voor 34,5 miljoen euro over van Liverpool en presenteerde hem in augustus 2009. Naast Alonso haalde Real Madrid die zomer ook onder andere Cristiano Ronaldo en Kaká binnen. Ondanks deze gigantische aankopen, moest Real de landstitel afstaan aan FC Barcelona. Ook het daaropvolgende seizoen moest Real Madrid zijn meerdere erkennen in FC Barcelona. In de finale van de Copa del Rey werd Barça wél verslagen en dus vierde Alonso zijn eerste prijs in dienst van Real Madrid.

Tijdens het seizoen 2011/2012 kroonde Real zich weer eens tot landskampioen. Alonso miste slechts twee competitiewedstrijd én pakte dat seizoen maar liefst negentien gele kaarten, meer dan welke speler van de Madrilenen dan ook. De Spaanse Supercopa werd in 2012 gewonnen, wat een veelbelovende start betekende van het seizoen 2012/2013. Echter was het opnieuw FC Barcelona dat zich tot kampioen van Spanje kroonde. In de finale van de Copa del Rey was stadsgenoot Atlético Madrid te sterk voor Real.

Het laatste seizoen van Alonso bij Real Madrid, 2013/2014, kende de middenvelder zijn grootste succes in Madrid. Hoewel Real op een derde plek eindigde in La Liga, wonnen de Madrilenen de Copa del Rey, de UEFA Supercup én de Champions League. Alonso sloot zodoende zijn periode bij Real Madrid zeer succesvol af.

Xabi Alonso

Avontuur in München

Alonso was naar eigen zeggen na het winnen van de Champions League met Real Madrid toe aan een nieuwe uitdaging. Hij besloot zich bij het Bayern München van trainer Pep Guardiola te voegen in 2014. Tijdens zijn eerste seizoen in München mocht hij direct een landstitel vieren. Het daaropvolgende seizoen waren Bayern en Alonso lang op weg naar de treble. De landstitel werd geprolongeerd, Bayern versloeg Borussia Dortmund in de finale van de DFB-Pokal en de halve finale van de Champions League werd behaald. Echter was Atlético Madrid te sterk voor de Duitsers, waardoor Los Colchoneros naar de finale gingen.

Bayern begon het nieuwe seizoen succesvol door de Duitse Supercup te winnen. Alonso maakte later het eerste doelpunt van het Bundesliga-seizoen en pakte opnieuw de landstitel, zijn derde op rij. Later bleek het zijn laatste prijs in dienst van Der Rekordmeister te zijn. In de halve finale van de beker verloor Bayern van Dortmund, in de kwartfinale van de Champions League was zijn voormalige club Real Madrid te sterk.

In maart 2017 maakte Alonso bekend zijn schoenen aan de wilgen te gaan hangen. Op 20 mei speelde hij zijn laatste wedstrijd en gaf hij nog een assist op Arjen Robben. Alonso kreeg samen met Philipp Lahm, die eveneens een punt achtere zijn profcarrière zette, een publiekswissel.


Interlandcarrière Xabi Alonso

Alonso debuteerde op 30 april 2003 voor de Spaanse nationale ploeg tijdens een vriendschappelijke interland tegen Ecuador. De middenvelder maakte onderdeel uit van de Spaanse EK-selectie van 2004, waar Spanje al na de groepsfase was uitgeschakeld. Onder bondscoach Luis Aragonés manifesteerde Alonso zich als vaste waarde, hoewel hij te maken had met stevige concurrentie van onder andere Cesc Fàbregas, Xavi Hernández en Andrés Iniesta. Ook op het WK van 2006 was Alonso present en maakte hij zijn eerste interlandgoal.

Vanaf 2008 kenden Alonso en Spanje gigantische successen. Via Italië en Rusland mocht Spanje in de finale aantreden tegen Duitsland. Dankzij een doelpunt van Fernando Torres kroonden de Spanjaarden zich tot Europees kampioen. Het betekende de eerste internationale prijs sinds 1964. Ook het WK 2010 was een enorm succes voor Spanje en Alonso. Spanje won alle vier de knock-out-wedstrijden met 1-0 en mocht zich wereldkampioen noemen.

Tijdens het EK in 2012 speelde Alonso in de kwartfinale tegen Frankrijk zijn honderdste interland. Tijdens dat jubileumduel trakteerde hij zichzelf op twee doelpunten, wat genoeg was voor een plekje in de halve finale. Spanje was te sterk voor buurland Portugal en nam het in de finale op tegen Italië. Spanje wist de EK-titel te prolongeren door de Italianen met 4-0 te verslaan, de grootste overwinning ooit in een EK-finale.

Na het WK van 2014 kondigde Alonso zijn afscheid bij de nationale ploeg aan. Op dat wereldkampioenschap in Brazilië werden Spanje en Alonso vernederd door het Nederlands elftal (5-1). Naast Alonso kondigden ook Xavi en David Villa hun afscheid aan.

Xabi Alonso

Trainerscarrière Xabi Alonso

Alonso begon in 2018 zijn loopbaan als trainer bij zijn oude liefde Real Madrid, waar hij aan de slag ging als jeugdtrainer. Na een jaar de Onder-14 onder zijn hoede te hebben gehad, besloot Alonso aan de slag te gaan bij een andere club waar hij actief was als speler, namelijk Real Sociedad.

Real Sociedad B

In juni 2019 stelde Real Sociedad Alonso aan als hoofdtrainer van het tweede elftal, uitkomend in de Segunda División B. Tijdens zijn tweede seizoen als eindverantwoordelijke wist hij met zijn Real Sociedad B te promoveren naar de Segunda División A. Dat betekende de eerste keer in deze competitie sinds 1961.

Na deze unieke prestatie viel Alonso’s naam in Mönchengladbach. Zowel de Spaanse media als de Duitse media linkten hem aan het trainersschap bij Borussia Mönchengladbach, dat op zoek was naar een nieuwe trainer. In plaats van naar Duitsland te verkassen, verlengde Alonso zijn contract bij Real Sociedad met één jaar.

Alonso won het eerste duel op het tweede niveau van Spanje met 1-0 van Leganés, maar degradeerde desalniettemin. Eind mei 2022 maakte de Baskische club bekend dat Alonso aan het einde van het seizoen zou vertrekken.

Ongekende glorie in Leverkusen

In oktober 2022 ging Alonso alsnog aan de slag in de Bundesliga; hij tekende een contract bij Bayer Leverkusen. Op het moment dat de Spanjaard arriveerde, had de club net de slechtste seizoenstart sinds 1979 achter de rug. Leverkusen verkeerde in zwaar weer en was terug te vinden in de degradatiezone van de Bundesliga. Alonso kreeg het helemaal op de rit en behaalde zelfs de halve finale van de Europa League. De Duitsers verloren echter van José Mourinho’s AS Roma. In de competitie leidde Alonso zijn ploeg naar een knappe zesde plek en liet hij de rust wederkeren.

Alonso had de aandacht getrokken van onder meer Tottenham Hotspur, maar bleef Leverkusen trouw. Hij tekende een nieuw contract bij Die Werkself tot medio 2026. Alonso implementeerde een nieuw 3-4-3-systeem, waarin er belangrijke rollen waren weggelegd voor de wingbacks Alejandro Grimaldo en Jeremie Frimpong. Leverkusen won alle groepswedstrijden in de Europa League en stond bovenaan in de Bundesliga. Absolute topclubs als Real Madrid, Bayern München en Liverpool aasden op Alonso, maar hij bleef Leverkusen opnieuw trouw.

Leverkusen kroonde zich, met nog vijf wedstrijden te gaan, voor het eerst in de geschiedenis tot kampioen van Duitsland. Bovendien verloor Leverkusen geen enkele Bundesliga-wedstrijd dit seizoen waardoor er een record werd gevestigd. Naast het kampioenschap won Alonso ook de DFB-Pokal en later de Duitse Supercup.

Leverkusen vestigde nóg een record onder Alonso: de Duitse club bleef 51 wedstrijden op een rij ongeslagen in alle competities. Aan die geweldige reeks kwam tijdens de Europa League-finale een einde; Leverkusen ging met 3-0 onderuit tegen Atalanta Bergamo.

Xabi Alonso

Laatste update: 22 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie