De (on)opvallende namen in voorselectie Oranje: kleine kans voor jonge honden Feyenoord en PSV

Foto: De (on)opvallende namen in voorselectie Oranje: kleine kans voor jonge honden Feyenoord en PSV

Ronald Koeman heeft vrijdag zijn voorselectie van Oranje bekendgemaakt. De bondscoach selecteerde 27 kandidaten voor de afsluitende Nations League-groepswedstrijden tegen Hongarije (thuis) en Bosnië en Herzegovina (uit). We zien enkele opvallende namen staan in de lijst, maar wat nog meer opvalt zijn de spelers die niet opvallen omdat ze ontbreken.

Voorselectie Oranje: Kenneth Taylor, Matthijs de Ligt en Guus Til erbij, Memphis Depay, Frenkie de Jong, Antoni Milambo en Ryan Flamingo ontbreken

Allereerst de namen die op het lijstje staan van Koeman voor de interlands. De korpsheer heeft altijd nog de mogelijkheid om buiten deze selectie om te kiezen voor de definitieve lijst die hij bij de UEFA moet inleveren. De KNVB en clubs willen graag een voorselectie horen zodat ze alvast rekening kunnen houden met de interlands van Oranje. Koeman kwam deze keer tot een voorselectie van 27 man.

Daarin zien we de bekende namen. Koeman is niet een man van snelle wisselingen of opportunistische keuzes. Als je het goed bij hem doet, krijg je het vertrouwen, vaak onafhankelijk van de prestaties bij de club. Zo zien we Brian Brobbey erbij staan, terwijl hij bij Ajax uit vorm is en zelfs zijn plaats lijkt af te moeten staan aan Wout Weghorst. Die andere Ajax-spits die ook bij de selectie zit.

Kenneth Taylor krijgt beloning voor stijgende Ajax-lijn

Ajacied Kenneth Taylor zit wel bij de selectie. Een opvallende keuze gezien het surplus aan uitstekende Nederlandse middenvelders. In de vorige interlandperiode moest Taylor nog zijn wedstrijden spelen bij Jong Oranje, maar bij Ajax heeft hij de stijgende lijn te pakken. Hij is daar de sterkhouder en ziet dat beloond worden met een uitverkiezing. Het blijft de grote vraag of hij de schifting op het overvolle middenveld haalt.

Dat geldt ook voor Guus Til. Waarschijnlijk had Koeman hem al op de lijst gezet voordat PSV aantrad bij Paris Saint-Germain. Daar speelde de aanvallende middenvelder een negatieve hoofdrol door een gigantische kans te missen. Nu is Koeman niet zo opportuun dat hij Til daar gelijk op afrekent, maar het maakt zijn kansen op een plekje in de definitieve selectie een stuk lager. Voorlopig lijkt Til te profiteren van de blessure van Xavi Simons.

Voorselectie Oranje
Kenneth Taylor heeft bij Ajax de stijgende lijn te pakken en zit in de voorselectie van Oranje.

De Ligt hoopt op Koeman

Matthijs de Ligt mag zich ook weer verheugen met een plekje op de shortlist van Oranje. De verdediger is zowel bij Manchester United als Oranje hopeloos uit goede doen, maar blijft het vertrouwen genieten van Koeman. Dat terwijl Nederland centraal in de verdediging misschien nog wel meer kwaliteitsspelers heeft dan op het middenveld. De Ligt hoopt dat Koeman vasthoudt aan zijn eigen gedachten en hem weer meeneemt naar de Nations League.

Deze spelers profiteren vooral van blessures van anderen en spelers die net terugkomen van een blessure. Denk aan Frenkie de Jong, Xavi Simons, Teun Koopmeiners. Dat De Jong niet op de lijst staat is opvallend. Koeman heeft altijd een status aparte gereserveerd voor De Jong, waarop hij nog speciaal wachtte in aanloop naar het EK. De Jong is weer terug bij FC Barcelona, maar dat is nu nog niet voldoende voor een voorselectie-plaats.

Koeman laat alle onzekere spelers buiten voorselectie Oranje

Koeman heeft namelijk iedereen die kampt met pijntjes of net weer aan het spelen is niet opgenomen in de selectie, zo geeft hij toe. “Helaas hebben we te maken met veel jongens waar nog een vraagteken achter staat. We houden dat de komende periode natuurlijk nauwlettend in de gaten. Het zou kunnen dat spelers dan alsnog in beeld komen voor de definitieve selectie over twee weken.”

Memphis Depay begint net met spelen bij Corinthians en doet dat voorlopig nog niet slecht. Ook hier houdt Koeman de situatie nauwlettend in de gaten, maar hij heeft bij zijn vroegere aanvalsleider wel aangegeven dat hij volledige wedstrijden moet gaan spelen en moet gaan presteren. Alleen dan komt hij weer in aanmerking voor het Nederlands elftal.

Milambo, Flamingo en Steijn hopen tegen beter weten in

Verder zien we bijvoorbeeld Antoni Milambo en Ryan Flamingo ook niet in de voorselectie van Oranje. De Jong Oranje-internationals blinken de laatste tijd uit bij hun clubs Feyenoord en PSV en hadden vrijdag stiekem gehoopt op een voorselectieplaats. Zeker door de vele pijntjes en onzekerheden bij de zekerheidjes van Koeman. Een zekerheidje bij Koeman is ook dat hij niet met alle winden meewaait. Zeker niet bij winden die pas net ontstaan zijn zoals bij Milambo en Flamingo. Daardoor krijgen Taylor, De Ligt en Til weer wat vertrouwen en moeten de jonge honden van Feyenoord en PSV geduld hebben. Zoals dat ook geldt voor bijvoorbeeld een Sem Steijn van FC Twente. Zij kijken voorlopig jaloers naar het vertrouwen die de reguliere voorselectieklanten hebben. En zoals gezegd kan Koeman over twee weken een totaal andere selectie boetseren dan de voorselectie. De kans dat de bondscoach dat doet is heel klein, alhoewel zeker Milambo en Steijn aan een kleine kans vaak genoeg hebben.

Welke speler had jij zeker geselecteerd in de voorselectie?

  • Milambo
  • Flamingo
  • Steijn
  • De Jong
  • Depay
183+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:01
3+
Milambo imponeert: “Hij is Johan Cruijff voorbij”
20:45
39+
‘United stuurt Ten Hag de laan uit’
20:33
18+
Farioli kondigt Berghuis-domper aan
20:25
24+
‘Weghorst maakt Brobbey helemaal gek’
20:11
9+
Van Persie: “We moeten punten gaan pakken”
20:00
32+
‘Koeman kan niet meer om outstanding Feyenoorder heen’
19:48
259+
‘Antony klip en klaar over Ajax-rentree’
19:35
13+
Arteta prijst Slot: “Vingerafdrukken zichtbaar”
19:24
141+
‘Priske moet bidden bij Feyenoord’
19:12
99+
Feyenoord mist basisspeler, maar goed nieuws lonkt
19:00
145+
‘Farioli gooit Ajax-opstelling overhoop’
18:50
40+
PAK SLAAG Feyenoord voor BELABBERD Ajax, PSV ONTSNAPT! | Twee Viertje met Aad #96
17:00
183+
De (on)opvallende namen in voorselectie Oranje: kleine kans voor jonge honden Feyenoord en PSV
16:48
45+
Bosz lyrisch over PSV-uitblinker: “Buitengewoon goed”
16:34
82+
Van Hanegem zag Feyenoord-verdediger ‘alles goed doen’
16:20
349+
Eriksen heeft nieuws voor Ajax: ‘Als ze me een aanbieding doen..’
16:15
0+
Voorspelling FC Utrecht – Feyenoord: einde aan zegereeks Utrecht
16:15
41+
Voorbeschouwing FC Utrecht – Feyenoord: haakt Feyenoord aan?
16:05
60+
Bosz velt zijn oordeel over bekritiseerde medische staf PSV
15:51
52+
Lazio deelt beelden met ‘zogenaamde oerwoudgeluiden’ tegen Twente
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie