‘Na Overmars gaan er nog meer van apenrots donderen’

Foto: ‘Na Overmars gaan er nog meer van apenrots donderen’

Marc Overmars vertrok gisteravond per direct bij Ajax vanwege grensoverschrijdende berichtjes naar meerdere vrouwelijke collega’s, maar hij ‘zal niet de laatste zijn die snoeihard van de apenrots dondert’ in de voetballerij. Dat voorspelt columnist Sjoerd Mossou vandaag in het Algemeen Dagblad.

“Dat #metoo lange tijd aan de voetbalwereld voorbijging, mag een klein wonder heten. Weinig subculturen zijn zo doordrenkt met machismo als juist dit mannenbolwerk”, opent de journalist. “Voetballers en trainers die hitsige appjes sturen. Voetballers die bedelen om telefoonnummers. Voetballers die vlak na een interview opeens om een date vragen. Voetballers die terloops de meest schunnige opmerkingen maken. Je hoeft aan willekeurige vrouwelijke collega-journalist maar om wat anekdotes te vragen, of ze schudden zonder uitzondering een reeks voorbeelden uit hun mouw. De voetbalwereld is als een apenrots vol alfamannetjes. Jagen, veroveren, pochen: het is onmiskenbaar een onderdeel van wat ‘kleedkamercultuur’ is gaan heten.”

“Er waren een aantal geruchtmakende verkrachtingszaken, met name in Engeland, zaken van huiselijk geweld ook, maar het thema ‘seksuele intimidatie op de werkvloer’ – in Nederland onlangs zeer actueel geworden door het schandaal rond The Voice – kwam zelden aan het oppervlak”, vervolgt Mossou zijn relaas. “Daar is ook een logische verklaring voor. Voetbalclubs en voetbalorganisaties waren en zijn grotendeels specifieke mannenbolwerken. Binnen de hiërarchie van voetbalteams zijn vrouwen zelden onderdeel van de gezagsverhoudingen, hooguit hebben clubs een vrouwelijke verzorger of dokter in dienst. Op de lijn technisch directeur-trainer-staf-spelers werken vrijwel alleen maar mannen, het vrouwenvoetbal uiteraard uitgezonderd.”

‘Overmars niet de laatste’

Betreft acceptatie van vrouwelijke journalisten ‘gaat er veel goed’, ziet Mossou: “Maar de emancipatie van het voetbal is nog lang niet voltooid, zo bleek deze week maar weer. Marc Overmars illustreerde dat bij Ajax op de meest schrijnende wijze, leidend tot een roemloos – en volledig terecht – ontslag met grote gevolgen. De technisch directeur van Ajax is de eerste in Nederland die snoeihard van de apenrots is gevallen. Hij zal vermoedelijk niet de laatste zijn.”

De krant NRC meldde vanochtend al: “NRC onderzoekt al langer de omgangscultuur bij de Amsterdamse club en zal in de loop van maandag met meer achtergronden komen.” Het zou dus zomaar kunnen dat er een hele beerput opengetrokken gaat worden.

Verdien 19 keer je inleg als Ajax van Vitesse verliest!

Denk jij ook dat er nog meer koppen gaan rollen de komende tijd?

  • Ja, dat denk ik wel..
  • Nee, dat denk ik niet
1549+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:35
0+
Stront aan de knikker bij Feyenoord? ‘Is al een paar weken’
21:54
14+
Fortuna bezorgt AZ absolute horrorweek
21:02
178+
‘Feyenoord-schande krijgt staartje’
20:31
162+
Weghorst doet bijzondere onthulling over Ajax-heldenrol
19:42
111+
‘Ontslag voor tenenkrommende ESPN-man’
19:05
345+
Weghorst heeft keiharde mededeling voor Ajax-fans
18:49
80+
Hwang na heldenrol: “Dat is het verschil”
18:37
73+
Uitgerekend Weghorst bezorgt Ajax in blessuretijd de zege
18:18
101+
Unnerstall diep door het stof na blunder in De Kuip
18:01
62+
Timber looft ploeggenoot: “Hij is van Champions League-niveau”
17:52
151+
Priske niet tevreden met Ueda: “Dat moet beter”
17:31
266+
Vernietigend oordeel over gefrustreerde Brobbey
17:22
62+
Ten Hag weet voor vijfde wedstrijd op rij niet te winnen
17:17
98+
Farioli spreekt zijn wens uit: “Crazy”
17:00
588+
‘Walgelijke actie Feyenoord-fans tijdens duel met Twente’
16:44
112+
Opnieuw flinke teleurstelling voor Robin van Persie
16:26
48+
Aziatische dubbelslag helpt Feyenoord langs Twente
16:26
210+
Ueda toont twee gezichten bij Feyenoord
16:16
344+
‘Real Madrid wil Ajacied wegens zware blessure Alaba’
16:00
139+
Makkelie reageert op tirade Bosz: ‘PSV moet hem aanspreken’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie