De zinderende strijd tussen RKC en Excelsior om plek 15: dit zijn de scenario’s

Foto: De zinderende strijd tussen RKC en Excelsior om plek 15: dit zijn de scenario’s

Tijdens de laatste Eredivisie-speelronde zijn de meeste ogen gericht op PSV – RKC Waalwijk en Feyenoord – Excelsior. Dat heeft weinig te maken met de nummers 1 en 2 van de competitie, maar vooral met de degradatiekandidaten. RKC en Excelsior zitten in een bloedstollende strijd om plek 15. Hoe ziet die er precies uit en wat zijn de consequenties van 16e eindigen? SoccerNews.nl legt het uit.

SN legt uit hoe de strijd voor plek 15 er uitziet tussen RKC Waalwijk en Excelsior

De rechtstreekse degradanten uit de Eredivisie zijn al een tijdje bekend: voor Vitesse en FC Volendam viel er weinig eer aan te behalen, zij spelen volgend seizoen dan ook niet op het hoogste niveau. In de strijd om plek 16 te ontlopen is de spanning de laatste weken flink opgelopen, met een zinderende, allesbeslissende climax tijdens speelronde 34. Daarin was de late gelijkmaker van RKC tegen PEC Zwolle afgelopen zondag cruciaal. Hierdoor kwamen de Waalwijkers in punten gelijk met Excelsior, dat de plicht deed door met liefst 4-0 Heracles Almelo te verslaan.

Op bezoek bij feestvierend PSV en afscheidnemend Feyenoord

Op doelsaldo staat de ploeg van Henk Fraser nog boven die van Marinus Dijkhuizen. De kans is zeer realistisch dat het doelsaldo uiteindelijk ook zal bepalen welke club er als 15e gaat eindigen en welke als 16e. RKC staat momenteel op -16 en de Kralingers op -19. Met respectievelijk PSV en Feyenoord wacht er voor beide clubs een loodzware uitwedstrijd, al staat er voor deze Nederlandse grootmachten sportief niks meer op het spel. Bij een nederlaag kan zowel RKC als Excelsior het zondag redden, vanwege het doelsaldo is het vooral belangrijk om de verliespartij zo klein mogelijk te houden.

Vooral om het treffen tussen PSV en RKC is veel te doen. De ploeg van Peter Bosz kroonde zich overtuigend landskampioen, waardoor de spanning er momenteel duidelijk af is. Na een week lang feesten kwamen de Eindhovenaren matig voor de dag tegen Fortuna Sittard en speelde het 1-1. Deze week gaat de selectie van PSV vakantie vieren op Ibiza, een tripje waar veel kritiek op is. Vooral bij Excelsior kijkt men met argusogen naar deze gang van zaken; zij hopen natuurlijk op een goede prestatie van de kampioen tegen RKC Waalwijk.

Of Feyenoord bereid is mee te werken aan een vriendendienst om het kleine broertje te redden, valt te bezien. Zondag wordt er in De Kuip afscheid genomen van succestrainer Arne Slot, terwijl er zeer waarschijnlijk een aantal sterkhouders ook hun laatste wedstrijd spelen voor Feyenoord. Zij zullen nog één keer gas willen geven voor de hondstrouwe aanhang.

Of toch Heracles Almelo?

Waar de strijd vooral is gefocust op RKC en Excelsior is er nog een minimale kans dat Heracles Almelo het kind van de rekening wordt. De ploeg van Erwin van de Looi waande zich al een tijdje veilig, maar door vier nederlagen op rij kon het geen afstand nemen van de onderste plaatsen. Het verloor onder meer kansloos van de concurrenten Excelsior en RKC. Toch moet het gek lopen dat de Heraclieden nog 16e eindigen. Als het thuis verliest van Fortuna Sittard, dat al is uitgespeeld, dan moet zowel Excelsior als RKC zien te winnen. Dat lijkt een bijna onmogelijke opgave met PSV en Feyenoord als tegenstanders. In 2022 degradeerde Heracles echter ook toen niemand daar rekening mee hield, daardoor zullen de fans er toch nog niet helemaal gerust op zijn.

Michael Brouwer en Ajdin Hrustic balen van stevige nederlaag bij Excelsior.

De 16e plek betekent het spelen van de play-offs om promotie/degradatie, voorheen nacompetitie. De Eredivisionist die daartoe veroordeeld is zal instromen in de halve finales. Die tweestrijd tegen ADO Den Haag of De Graafschap zal het door moeten komen, om vervolgens in de finale het ticket voor volgend seizoen Eredivisie te pakken. In de eindstrijd volgt een dubbele ontmoeting met de winnaar van de strijd tussen NAC Breda/Roda JC en FC Emmen/FC Dordrecht. De voorbije jaren degradeerde de Eredivisionist die actief was in deze play-offs steevast naar de Keuken Kampioen Divisie. Een weinig heugelijk vooruitzicht voor RKC, Excelsior of heel misschien Heracles Almelo.

Scenario’s 34ste speeldag

RKC Waalwijk en Excelsior winnen -> Doelsaldo beslist; Excelsior moet drie goals goed maken.
RKC Waalwijk en Excelsior winnen én Heracles Almelo verliest -> Heracles Almelo gaat promotie/degradatie play-offs in
RKC Waalwijk wint, gelijkspel Excelsior -> RKC is veilig, Excelsior gaat promotie/degradatie play-offs in
RKC Waalwijk wint, verlies Excelsior -> RKC is veilig, Excelsior gaat promotie/degradatie play-offs in
Excelsior wint, gelijkspel RKC -> Excelsior is veilig, RKC gaat promotie/degradatie play-offs in
Excelsior wint, verlies RKC -> Excelsior is veilig, RKC gaat promotie/degradatie play-offs in
RKC Waalwijk en Excelsior spelen gelijk-> RKC is veilig, Excelsior gaat promotie/degradatie play-offs in
RKC Waalwijk en Excelsior verliezen -> Doelsaldo beslist; Excelsior moet drie goals goed maken.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Wie is veroordeeld tot de play-offs?

  • RKC Waalwijk
  • Excelsior
  • Heracles Almelo
125+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie