Andreas Skov Olsen

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Andreas Skov Olsen

Andreas Skov Olsen is een Deense vleugelaanvaller. De international van Denemarken maakte in januari 2022 de overstap van Bologna naar Club Brugge.

  • Skov Olsen speelt momenteel voor Club Brugge
  • De aanvaller won hier twee landstitels en één supercup
  • Hij kwam eerder uit voor FC Nordsjaelland en Bologna
  • In 2020 debuteerde Skov Olsen als Deens international

Clubcarrière Andreas Skov Olsen

Skov Olsen werd op 29 december 1999 geboren in het Deense Hillerød. De linkspoot startte zijn voetbalcarrière in het shirt van Alsønderup SG&I, waarna hij in 2012 overstapte naar de jeugdopleiding van FC Nordsjælland. Hier doorliep hij het gehele traject tot profvoetballer.

Doorbraak bij Nordsjaelland

Op 23 juli 2017 maakte Skov Olsen zijn debuut voor de hoofdmacht van FC Nordsjaelland. De rechtsbuiten mocht in de thuiswedstrijd tegen Brøndby IF (3-2 zege) in blessuretijd invallen voor Emiliano Marcondes. Zijn eerste doelpunt als profvoetballer produceerde hij op 27 september 2017 in de bekerwedstrijd tegen Vejgaard B (0-4 zege). In zijn eerste seizoen bleef zijn aandeel beperkt tot zeven officiële optredens, waarin hij één doelpunt en één assist noteerde.

Het seizoen 2018-2019 betekende de definitieve doorbraak van Skov Olsen. In 44 officiële wedstrijden produceerde de aanvaller maar liefst 26 doelpunten. Het gros daarvan maakte hij in het reguliere Superligaen-seizoen (negentien keer), maar ook in de kampioenscompetitie, de voorrondes van de Europa League (allebei driemaal) en het bekertoernooi (eenmaal) trof hij doel.

Tweeënhalf jaar Bologna

Voor zes miljoen euro maakte Skov Olsen medio 2019 de overstap naar het Italiaanse Bologna. De Serie A-club bracht de Deen voorzichtig en liet hem op 15 september van datzelfde jaar vlak voor tijd invallen tijdens het bezoek aan Brescia (3-4 zege). Zijn eerste doelpunt voor de club volgde op 1 december 2019 tijdens de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Napoli. Het bleek ook meteen zijn enige wapenfeit in het seizoen 2019-2020 (26 wedstrijden).

Door een blessure moest Skov Olsen een aantal maanden van het seizoen 2020-2021 aan zich voorbij laten gaan. Met twee doelpunten en drie assists in opnieuw 26 wedstrijden ging zijn rendement wel iets omhoog. Tussen de zomer van 2021 en januari 2022 voegde de linkspoot daar nog eens negentien wedstrijden en twee doelpunten aan toe. Nadien stapte hij voor zo’n zes miljoen euro over naar het Belgische Club Brugge.

Andreas Skov Olsen (Club Brugge)
Als speler van Club Brugge (Pro Shots)

Smaakmaker in Brugge

Skov Olsen maakte op 2 februari 2022 zijn debuut voor Club Brugge. In de eerste halve finale van het Belgische bekertoernooi tegen AA Gent produceerde de aanvaller meteen een assist bij het winnende doelpunt (0-1). Dat bleek uiteindelijk niet voldoende voor een finaleplaats. Zijn eerste doelpunt maakte hij diezelfde maand in de thuiswedstrijd tegen Royal Antwerp FC (4-1). In de volgende speelronde van de Jupiler Pro League maakte Skov Olsen een hattrick bij RFC Seraing (0-5).

Met zes doelpunten en negen assists in zeventien wedstrijden beleefde Skov Olsen een waanzinnig eerste halfjaar in Brugge. Met zijn team wist hij het kampioenschap van 2022 binnen te slepen. Op 17 juli van datzelfde jaar besliste de Deen de Belgische Supercup-wedstrijd tegen bekerwinnaar AA Gent (1-0). Titelprolongatie bleef uit, maar met negen doelpunten en zeven assists in dertig wedstrijden behaalde hij wel behoordelijke statistieken. Door fysieke problemen moest de linkspoot vooral in de tweede helft van het seizoen veel wedstrijden missen.

Skov Olsen speelde in het seizoen 2023-2024 verreweg de meeste wedstrijden bij Club Brugge: vijftig in totaal. Met 26 doelpunten en acht assists stelde de Scandinaviër niet teleur. Hij had daarmee niet alleen een groot aandeel in het tweede kampioenschap sinds zijn komst, maar bereikte met de Belgen tevens de halve finale van de Conference League. Het Italiaanse Fiorentina bleek daarin te sterk.


Interlandcarrière Andreas Skov Olsen

Skov Olsen doorliep verschillende jeugdelftallen van Denemarken. Zijn debuut als A-international van Denemarken maakte de rechtsbuiten op 7 oktober 2020 in de oefeninterland tegen Faeröer (4-0 zege). Met een doelpunt en twee assists bleek hij meteen goud waard. Hij mocht in het volgende jaar meteen mee naar het EK, maar speelde daarin alleen tegen Finland (0-1) en België (1-2). Ondanks de valse start zorgde de Deense formatie voor een stunt door de halve finale te bereiken.

Op het WK van 2022 mocht Skov Olsen in twee van de drie wedstrijden opdraven voor Denemarken. Met één schamel punt werd de nationale ploeg al in de groepsfase uitgeschakeld. Ook het EK van 2024 verliep teleurstellend met drie gelijke spelen in de groepsfase en een 2-0 nederlaag tegen gastheer Duitsland in de achtste finale. De buitenspeler mocht drie van de vier wedstrijden in actie komen voor de nationale ploeg.

Laatste update: 2 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie