Charles-Andreas Brym

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Charles-Andreas Brym

Charles-Andreas Brym is een Canadese aanvaller met Franse en Togolese roots. Sinds de zomer van 2023 draagt hij het shirt van Sparta Rotterdam.

  • Brym speelt momenteel voor Sparta Rotterdam
  • De aanvaller maakte eerder furore bij FC Eindhoven
  • Hij heeft een verleden bij Lille OSC, Belenendes en Royal Excel Moeskroen
  • Brym debuteerde in 2020 voor het Canadese team

Clubcarrière Charles-Andreas Brym

Brym werd op 8 augustus 1998 geboren in het Franse Colombes. Hij is de zoon va een Togolese vader en een Franse moeder, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Canada. Aan de andere kant van de oceaan trapte de linksbenige aanvaller zijn voetbalcarrière af in het shirt van Montreal Impact. Brym koos uiteindelijk voor een loopbaan in Europa door achtereenvolgens in actie te komen voor GFC Ajaccio, Royal Excel Moeskroen, SV Zulte Waregem en Lille OSC. Met het tweede team van laatstgenoemde club was hij actief in de Championnat National 2.

Debuut voor Belenenses

In de zomer van 2019 werd Brym door Lille OSC verhuurd aan het Portugese Belenenses. Op 30 augustus maakte de aanvaller zijn debuut in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Boavista. Hij viel tien minuten voor tijd in voor Matija Ljujic. Het bleek zijn enige wedstrijd in de hoofdmacht van de club, waardoor de huurconstructie begin 2020 al strandde.

Degradatie met Moeskroen

Brym werd in de zomer van 2020 opnieuw verhuurd door Lille OSC, dat ditmaal een deal sloot met het hem welbekende Royal Excel Moeskroen. Op 19 september maakte hij zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen AA Gent (0-1 nederlaag). Tot eind december liep zijn teller op naar acht officiële wedstrijden. Na de winterstop maakte Brym geen speeltijd meer, die daardoor ook niet kon voorkomen dat het team degradeerde uit de Jupiler Pro League.

Smaakmaker in Eindhoven

In de september 2021 kwam Brym terecht bij FC Eindhoven. Hij debuteerde op 5 september 2021 in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, dat met 4-2 te sterk bleek. Zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst maakte de aanvaller in de daaropvolgende competitiewedstrijd tegen Helmond Sport (3-2 zege). Met negen doelpunten en één assist groeide Brym uit tot een vaste waarde in de lichtstad. Mede dankzij diens treffers bereikte het team de play-offs om promotie/degradatie, maar ADO blokkeerde in de halve finale de Eredivisie-droom.

Brym tekende in de zomer van 2022 een driejarig contract bij Sparta Rotterdam, dat hem aan het einde van de transferzomer nog wel een seizoen extra in Eindhoven stalde. Met twaalf doelpunten en negen assists werd de Canadees nóg belangrijker voor de eerstedivisionist. Opnieuw leidde dat tot deelname aan de play-offs, maar Almere City FC bleek al in de eerste ronde te sterk (na verlenging).

Transfer naar Sparta

Al voor zijn tweede Eindhoven-periode debuteerde Brym voor Sparta Rotterdam, dat op 14 augustus 2022 met 2-3 verloor van AZ. Na de vierde speelronde van het seizoen 2022-2023 werd hij ondergebracht bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie. In de zomer van 2023 maakte de aanvaller zijn rentree op Het Kasteel. Op 20 augustus leek hij de Rotterdamse derby tegen Feyenoord te beslissen door tweemaal te scoren, maar de regerend landskampioen wist een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen.

Brym fungeerde in het seizoen 2023-2024 vooral als stand-in voor Tobias Lauritsen. Met vijf doelpunten en twee assists in 33 wedstrijden had de linkspoot desondanks zijn waarde voor Sparta, dat de play-offs om Europees voetbal bereikte.

Charles-Andreas Brym (Sparta Rotterdam)
Brym viert een treffer van Sparta (Pro Shots)

Interlandcarrière Charles-Andreas Brym

Brym werd geboren in Frankrijk en heeft Togolese roots, maar koos voor een interlandcarrière namens Canada. Op 8 januari 2020 debuteerde de aanvaller voor de nationale ploeg. In de met 4-1 gewonnen oefeninterland tegen Barbados verscheen hij na 67 minuten binnen de lijnen. Drie dagen later stonden beide landen opnieuw tegenover elkaar en opnieuw resulteerde dat in een 4-1 zege. Brym mocht ditmaal starten en maakte al na tien minuten de openingstreffer.

Namens Canada behoorde Brym niet tot de selectie voor het WK van 2022. Ook de Gold Cup van 2021 ging aan zijn neus voorbij, maar in 2023 was hij er wel bij op de eindronde van de CONCACAF-regio. De aanvaller speelde mee in drie van de vier wedstrijden, waaronder de verloren kwartfinalewedstrijd tegen de Verenigde Staten (na strafschoppen).

Laatste update: 28 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie