Luka Modric

Leeftijd: 39

Het laatste nieuws over Luka Modric

Luka Modric is een Kroatische middenvelder van beroep. Al sinds de zomer van 2012 is hij werkzaam voor de Spaanse topclub Real Madrid.

  • Modric speelt momenteel voor Real Madrid
  • De middenvelder won zesmaal keer de Champions League
  • Zowel in Kroatië als Spanje won hij meerdere landstitels
  • Modric veroverde in 2018 de Ballon d’Or
  • In 2006 debuteerde hij als Kroatisch international

Clubcarrière Luka Modric

Modric zag op 9 september 1985 het levenslicht in het Kroatische Zadar, een havenstad aan de Adriatische Zee. De middenvelder begon zijn voetbalcarrière bij het lokale NK Zadar en werd op jonge leeftijd al opgepikt door de grootste club van Kroatië: Dinamo Zagreb.

Verhuurd binnen Kroatië

In het seizoen 2003-2004 vertrok Modric op huurbasis bij Dinamo Zagreb. De middenvelder kwam uit voor HSK Zrinjski Mostar, waar hij de 25 officiële wedstrijden uit zijn carrière afgewerkte (acht doelpunten). Op slechts achttienjarige leeftijd werd de rechtspoot verkozen tot Speler van het Jaar in de Bosnische competitie. Modric speelde in het volgende seizoen als huurling voor het Kroatische Inter Zapresic, dat hem achttien keer liet opdraven (vier doelpunten).

Doorbraak bij Dinamo Zagreb

Modric ondertekende tijdens het seizoen 2005-2006 een tienjarig contract bij Dinamo Zagreb. Uit dankbaarheid besloot de middenvelder in Zadar een flat te kopen voor diens familie. Hij beschaamde het vertrouwen niet en leverde met zeven doelpunten in 32 competitiewedstrijden een waardevol aandeel in het kampioenschap. Het betrof de eerste hoofdprijs voor Modric als profvoetballer.

In de seizoenen 2006-2007 en 2007-2008 won Modric de Kroatische dubbel (landstitel en beker) met Dinamo Zagreb. De getalenteerde rechtspoot pikte hier en daar zijn doelpunten mee, maar fungeerde vooral als aangever. In 2007 werd hij verkozen tot Speler van het Jaar in de Kroatische competitie, waarna de technische staf hem promoveerde tot aanvoerder. Zijn naam verscheen inmiddels op de verlanglijstjes van een aantal grote clubs.

Luka Modric (Dinamo Zagreb) en Gregory van der Wiel (Ajax
In actie voor Dinamo Zagreb tegen Ajax (Pro Shots)

Smaakmaker bij Tottenham Hotspur

In de zomer van 2008 maakte Modric voor 22,5 miljoen euro de overstap van Dinamo Zagreb naar Tottenham Hotspur. Ook grotere clubs toonden belangstelling, maar de rechtspoot besloot zijn jawoord te geven aan de Londenaren. Op 16 augustus maakte de middenvelder zijn debuut in de Premier League-wedstrijd tegen Middlesbrough (2-1 nederlaag). De Kroaat maakte zijn eerste Spurs-treffer op 2 januari 2009 in de FA Cup tegen Wigan Athletic (3-1 zege), waar zijn eerste competitietreffer Chelsea op de knieën bracht (1-0).

Modric groeide in het shirt van Tottenham Hotspur uit tot een zeer belangrijke schakels. Met spelers als Rafael van der Vaart en Gareth Bale stond hij aan de basis van de wederopstanding van de Londenaren. Een prijs leverde zijn vierjarige dienstverband op White Hart Lane niet op, maar met zeventien doelpunten en 26 assists in 160 officiële wedstrijden viel hij zeker in positieve zin op. Modric ontving als beloning de Player of the Year-award bij Spurs in 2011.

Luka Modric (Tottenham Hotspur)
Als speler van Tottenham Hotspur (Alamy)

Transfer naar Real Madrid

Gedurende zijn periode bij Tottenham Hotspur bleef de Europese elite geïnteresseerd in Modric. Dit leidde in de zomer van 2012 tot een transfer naar Real Madrid, dat zo’n 35 miljoen euro voor hem neertelde. De hoofdrolspeler in kwestie tekende in het Estadio Santiago Bernabéu een contract voor vijf jaar à zeven miljoen euro per seizoen. Op 2 september maakte hij zijn debuut in de Primera División-wedstrijd tegen Granada (3-0 zege). Zijn eerste doelpunt voor De Koninklijke produceerde Modric op 3 november tegen Real Zaragoza (4-0 zege).

Bij Real Madrid vormde Modric in het seizoen 2012-2013 een teamgenoot van spelers als Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Karim Benzema en Cristiano Ronaldo. De Spaanse topclub eindigde in LaLiga op grote afstand van FC Barcelona, verloor de bekerfinale van Atlético Madrid en moest in de Champions League buigen voor Borussia Dortmund. Toch hield de Kroaat een prijs over aan zijn eerste seizoen in Madrid: de Supercopa de España. Modric speelde 53 officiële duels in zijn eerste contractjaar (vier doelpunten).

Eerste Champions League-triomf

Het seizoen 2013-2014 verliep beter voor Real Madrid. In competitieverband moest men weliswaar genoegen nemen met een derde plaats, maar zowel in de Copa del Rey als de Champions League wisten de Madrilenen de finale te winnen. In de finale van het miljoenenbal rekende Real af met rivaal Atlético Madrid (4-1 na verlenging). Modric speelde de volle negentig minuten in het Estádio da Luz in Lissabon. De late gelijkmaker van Ramos viel op aangeven van de Kroaat, die opnieuw meer dan vijftig wedstrijden noteerde.

Real Madrid veroverde in zijn derde seizoen zowel de Europese Supercup als de wereldbeker voor clubs. Door een hamstringblessure speelde Modric maar 25 officiële wedstrijden, maar in het seizoen 2015-2016 bleek de rechtspoot weer in staat om het gros van de wedstrijden te spelen (44 keer). Eén van die wedstrijden betrof de Champions League-finale tegen opnieuw Atlético Madrid. De stadgenoot maakte het Real opnieuw behoorlijk lastig, maar ditmaal bracht een strafschoppenserie uitkomst.

Het seizoen 2016-2017 verliep fantastisch voor Real Madrid. Niet alleen prolongeerde De Koninklijke de Champions League-winst ten koste van Juventus (4-1), maar men wist ook de landstitel, Europese Supercup én wereldbeker voor clubs te bemachtigen. Met 41 officiële optredens in Spaanse dienst bleef de middenvelder van grote waarde voor de manschappen van trainer Zinédine Zidane. Eén van zijn assists werd in de CL-finale afgerond door zijn Portugese teamgenoot Ronaldo.

Luka Modric (Real Madrid)
In het shirt van Real Madrid (Pro Shots)

Ballon d’Or winnaar

Real Madrid wist in 2018 de derde opeenvolgende Champions League-bokaal binnen te slepen ten koste van Liverpool (3-1). Ook wist de club beslag te leggen op de Supercopa de España, de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubs. Met twee doelpunten en acht assists beleefde de middenvelder statistisch misschien geen droomseizoen, maar in zijn 43 officiële duels tikte hij wel zijn topvorm aan. Gecombineerd met zijn prestaties als Kroatisch international wist hij Ronaldo én Lionel Messi af te troeven als Ballon d’Or-winnaar. Een jarenlange hegemonie van het duo kwam daarmee ten einde.

Tijdens het seizoen 2018-2019 prolongeerde Real Madrid ‘slechts’ de WK-zege ten koste van Al-Ain (4-1 zege). In deze wedstrijd wist Modric een doelpunt mee te pikken. De Spaanse topclub stelde op andere fronten teleur, met de pijnlijke Champions League-eliminatie tegen Ajax als dieptepunt. Het seizoen 2019-2020 verliep ondanks de uitbraak van de coronacrisis iets beter door zowel de Spaanse titel (zijn tweede) en de Supercopa de España binnen te slepen.

Luka Modric (Real Madrid)
Met de Champions League-bokaal (Pro Shots)

Nieuw succes in de Champions League

Modric scoorde op 21 oktober 2020 in de Champions League-wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk. Real Madrid verloor weliswaar met 3-2, maar de Kroaat schreef wel geschiedenis. Na clubiconen Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás en Paco Gento werd de middenvelder de vierde Real-speler ooit die als speler van 35 jaar of ouder een doelpunt maakte in de hoogste Europese clubcompetitie. Enkele dagen later maakte Modric als invaller zijn allereerste treffer in El Clásico tegen FC Barcelona (3-1 overwinning).

In de seizoenen 2021-2022 (1-0 tegen Liverpool) en 2023-2024 (2-0 tegen Borussia Dortmund) won Modric opnieuw de Champions League met Real Madrid. Met zijn zesde eindzege evenaarde de rechtspoot en een aantal teamgenoten het stokoude record van Gento. De Koninklijke won in beide seizoenen ook de Spaanse titel. Modric won tijdens deze periode eveneens de Supercopa de España (2022 en 2024), de Europese Supercup (2022 en 2024), de wereldbeker (2022) en de Copa del Rey (2023).

Tijdens het seizoen 2023-2024 passeerde Modric de grens van vijfhonderd wedstrijden voor Real Madrid. Die mijlpaal bereikte hij uitgerekend in een uitwedstrijd tegen FC Barcelona (1-2 zege). In december 2024 veroverde hij zijn 28ste trofee in Madrileense dienst: de Intercontinental Cup.


Interlandcarrière Luka Modric

Modric debuteerde op 1 maart 2006 in de nationale ploeg van Kroatië. In de oefenwedstrijd tegen Argentinië (3-2 zege) mocht de middenvelder meteen 84 minuten opdraven. De technische staf was zeer over hem te spreken, waardoor hij dat jaar ook meteen mocht deelnemen aan het WK in Duitsland. Kroatië sneuvelde in de groepsfase tegen Brazilië, Japan en Australië. Zijn eigen aandeel bleef beperkt tot invalbeurten met een totale lengte van 28 minuten.

Na het WK 2006 werd Modric een vaste waarde bij Kroatië. De middenvelder mocht tijdens het WK in 2018 zelfs de aanvoerdersband dragen en werd op deze eindronde verkozen tot beste speler van het toernooi, maar de ultieme bekroning bleef uit. In de finale tegen Frankrijk moesten de Kroaten met 4-2 buigen. In 2022 moest zijn land genoegen nemen met een tweede plaats in Qatar, waar de Nations League-finale van 2023 verloren ging door toedoen van Spanje.

Luka Modric (Kroatië)
Als Kroatisch international (Pro Shots)

Modric maakte op het EK van 2024 zijn 26ste doelpunt als Kroatisch international. Italië maakte op de valreep echter gelijk, waardoor zijn team al na de groepsfase was uitgeschakeld. Een hard gelag voor de middenvelder, wiens toekomst als international vraagtekens opwierp. Met 178 A-interlands was de routinier al in het bezit van het nationale record.


Prijzenkast Luka Modric

TeamSeizoenPrijs
Dinamo Zagreb2005-2006
*
2006-2007
*
2007-2008
*
Landskampioen
Kroatische Supercup
Landskampioen
Kroatische beker
Landskampioen
Kroatische beker
Real Madrid2012-2013
2013-2014
*
2014-2015
*
2015-2016
2016-2017
*
*
*
2017-2018
*
*
*
2018-2019
2019-2020
*
2021-2022
*
*
2022-2023
*
*
2023-2024
*
*
2024-2025
*
Supercopa de España
Copa del Rey
Champions League
Europese Supercup
WK voor clubs
Champions League
Europese Supercup
WK voor clubs
Landskampioen
Champions League
Supercopa de España
Europese Supercup
WK voor clubs
Champions League
WK voor clubs
Supercopa de España
Landskampioen
Supercopa de España
Landskampioen
Champions League
Europese Supercup
WK voor clubs
Copa del Rey
Supercopa de España
Landskampioen
Champions League
Europese Supercup
Intercontinental Cup

Individuele trofeeën

JaarPrijs
2018
Ballon d’Or
Europees Voetballer van het Jaar
* Alleen de meest prestigieuze trofeeën zijn in deze lijst opgenomen

Laatste update: 19 december 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie