Marc Cucurella

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Marc Cucurella

Marc Cucurella is een Spaanse linksback. De international van Spanje verruilde Brighton & Hove Albion in de zomer van 2022 voor Chelsea.

  • Cucurella speelt momenteel voor Chelsea
  • De verdediger kwam eerder uit voor FC Barcelona, SD Eibar, Getafe en Brighton & Hove Albion
  • In 2021 maakte hij zijn debuut als Spaans international
  • Cucurella werd in 2024 Europees kampioen

Clubcarrière Marc Cucurella

De geboortewieg van Marc Cucurella Saseta stond op 22 juli 1998 in het Spaanse Alella. Zijn eerste stappen als voetballer zette de linkspoot bij FS Alella, een futsallteam. In 2006 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Espanyol. Na een periode van zes jaar maakte de linksback de gevoelige overstap naar aartsrivaal FC Barcelona, waar hij de hoogste jeugdelftallen doorliep.

Debuut voor FC Barcelona

Cucurella maakte op 26 november 2016 zijn debuut als profvoetballer. Met FC Barcelona B mocht de verdediger die dag aantreden in de Segunda División B-wedstrijd tegen CE L’Hospitalet (4-0 zege). Zijn team wist in 2017 promotie naar de Segunda División A af te dwingen. Hij groeide uit tot een vaste waarde en speelde uiteindelijk 54 wedstrijden voor dit team (één doelpunt, acht assists).

Op 24 oktober 2017 kreeg Cucurella een beloning voor zijn harde werk. Trainer Ernesto Valverde liet de linksback in de Copa del Rey-wedstrijd tegen Real Murcia (0-3 zege) zeven minuten voor tijd invallen voor Lucas Digne. Zijn debuut smaakte logischerwijs naar meer, maar voor de A-selectie van FC Barcelona speelde hij nadien geen minuut meer.

Verhuurd aan Eibar

In het seizoen 2018-2019 vertrok Cucurella op huurbasis naar competitiegenoot SD Eibar. Op 25 september 2018 maakte de huurling zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Espanyol (1-0 nederlaag), de club waar hij in de jeugd voetbalde. In de loop van het seizoen steeg zijn aandeel naar 33 officiële wedstrijden. Cucurella scoorde tweemaal, waaronder in de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona (2-2).

In de zomer van 2019 maakte SD Eibar gebruik van de optie tot koop à twee miljoen euro. FC Barcelona beschikte evenwel over een terugkoopclausule van vier miljoen euro en besloot deze enkele weken later al te activeren. De Catalaanse topclub verhuurde hem vervolgens opnieuw binnen Spanje, aan Getafe. Ook verkregen de Madrilenen een optie tot koop van zes miljoen euro voor zestig procent van de transferrechten.

Basisspeler bij Getafe

Cucurella maakte op 18 augustus 2019 zijn debuut voor Getafe, dat een 1-0 nederlaag moest toestaan bij Atlético Madrid. Zijn team scoorde in de drie daaropvolgende LaLiga-wedstrijden steevast één keer en iedere keer noteerde de Barça-huurling een assist. De Madrileense formatie gebruikte de linkspoot vooral als linkermiddenvelder. Op 15 december maakte hij zijn eerste doelpunt voor de club, thuis tegen Real Valladolid (2-0 zege). Met Getafe was Cucurella verantwoordelijk voor het uitschakelen van Ajax in de Europa League.

Getafe ontwikkelde een controversiële speelstijl, waar ook Ajax mee te maken kreeg. Cucurella ontving daardoor niet alleen maar complimenten, maar de technische leiding was zeer te spreken over diens prestaties. In de zomer van 2020 werd de optie tot koop dan ook gelicht. Tijdens zijn dienstverband van ruim twee jaar speelde hij in totaal 86 wedstrijden voor de Azulones (vier doelpunten).

Speler van het Jaar in Brighton

Cucurella begon het seizoen 2021-2022 bij Getafe, maar na één competitiewedstrijd nam hij afscheid in de Spaanse hoofdstad. Voor een transfersom van achttien miljoen euro zette hij zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij Brighton & Hove Albion. De verdediger maakte op 11 september 2021 als linkermiddenvelder zijn debuut in de Premier League-wedstrijd tegen Brentford (0-1 zege). Zijn eerste doelpunt voor The Seagulls volgde op 7 mei 2022 tegen Manchester United (4-0 zege).

Voor Brighton & Hove Albion speelde Cucurella in het seizoen 2021-2022 in totaal 38 officiële wedstrijden (één doelpunt, twee assists). Als beloning ontving hij de Player of the Season-award. De samenwerking bleef beperkt tot één seizoen. In augustus 2022 maakte de Spanjaard voor maximaal 62 miljoen euro de overstap naar competitiegenoot Chelsea.

Marc Cucurella (Chelsea)
In het shirt van Chelsea (Pro Shots)

Transfer naar Chelsea

Cucurella maakte op 6 augustus 2022 zijn debuut voor Chelsea, dat een 0-1 overwinning boekte op het veld van Everton. De Londenaren maakten een tegenvallend seizoen door en grepen zelfs naast een Europees ticket. Door een spierblessure bleef zijn teller steken op 33 officiële wedstrijden. In zijn tweede seizoen moest hij zelfs genoegen nemen met 26 wedstrijden, aangezien hij te maken kreeg met nieuwe fysieke problemen. Cucurella maakte wel zijn eerste treffer voor The Blues, in de FA Cup tegen Leicester City (4-2 zege).


Interlandcarrière Marc Cucurella

In 2021 mocht Cucurella met Spanje deelnemen aan het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen. Als linksback was hij mede verantwoordelijk voor het bereiken van de finale, maar Brazilië bleek na verlenging te sterk (1-2). Op 8 juni van datzelfde jaar debuteerde hij voor de nationale ploeg van Spanje. In de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK mocht hij een helft aantreden tegen Litouwen (4-0 zege).

Marc Cucurella (Spanje)
Als Spaans international (Pro Shots)

Pas in maart 2024 speelde Cucurella zijn tweede A-interland, tegen Brazilië (3-3). Nadien groeide hij uit tot een vaste waarde en mocht in die hoedanigheid aantreden op het EK. De vleugelverdediger gaf op 14 juli in de finale tegen Engeland (2-1) de assist bij de winnende treffer van Mikel Oyarzabal.

Laatste update: 15 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie