Mikel Merino

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Mikel Merino

Mikel Merino is een Spaanse middenvelder. De international van Spanje verruilde Real Sociedad in de zomer van 2024 voor Arsenal.

  • Merino speelt momenteel voor Arsenal
  • De middenvelder won in 2020 de Copa del Rey met Real Sociedad
  • Hij kwam eerder uit voor Osasuna, Borussia Dortmund en Newcastle United
  • Merino debuteerde in 2020 als Spaans international
  • In 2024 werd hij Europees kampioen

Clubcarrière Mikel Merino

Mikel Merino Zazón werd op 22 juni 1996 geboren in Pamplona. Zijn vader Ángel Miguel Merino was eveneens profvoetballer. De linksbenige middenvelder trapte zijn voetbalcarrière af in het tricot van CD Amigó, waar hij de aandacht wekte van Osasuna. Bij de club uit zijn geboortestad doorliep hij de volledige jeugdopleiding.

Doorbraak bij Osasuna

Merino maakte op 23 augustus 2014 zijn debuut als profvoetballer. In de Segunda División B-wedstrijd tegen FC Barcelona B (2-0 zege) mocht de middenvelder 88 minuten aantreden. Zijn eerste doelpunt maakte hij datzelfde jaar in de uitwedstrijd tegen UD Las Palmas (1-2 zege). In zijn debuutseizoen mocht hij in totaal 29 keer opdraven, waarin zijn naam ook viermaal als aangever op het formulier verscheen.

Tijdens het seizoen 2015-2016 wist Merino zijn ontwikkeling door te trekken. Dat resulteerde in prima statistieken: 38 gespeelde wedstrijden en zeven doelpunten. Drie treffers produceerde hij in de play-offwedstrijden tegen Gimnàstic de Tarragona, waardoor zijn team zich voor de finaleronde plaatste. Osasuna rekende daarin over twee duels af met Girona (2-1 thuis, 0-1 uit) en promoveerde daarmee naar LaLiga.

Flop in Dortmund

Merino besloot niet met Osasuna de strijd om lijfsbehoud aan te gaan. In plaats daarvan ondertekende de middenvelder een vijfjarig contract bij Borussia Dortmund. Als centrale verdediger maakte de Spanjaard op 14 oktober zijn debuut in de Bundesliga-wedstrijd tegen Hertha BSC (1-1). In de loop van het seizoen 2016-2017 liep zijn teller op naar slechts negen wedstrijden, waaronder de beladen uitwedstrijd tegen Bayern München (4-1 nederlaag).

Van zijn negen wedstrijden voor Borussia Dortmund speelde Merino er één in de DFB-Pokal, tegen Sportfreunde Lotte (0-3 zege). BVB wist Bayern München vervolgens te verslaan in de halve finale en rekende in de finale af met Eintracht Frankfurt. De linkspoot hield daardoor een hoofdprijs over aan zijn periode in Duitsland, maar vanwege een gebrek aan perspectief vertrok hij al na één seizoen.

Eén seizoen in Newcastle

Newcastle United nam Merino in de zomer van 2017 op huurbasis over van Borussia Dortmund. The Magpies wisten ook een koopclausule af te dwingen. De middenvelder maakte op 13 augustus zijn debuut in de Premier League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur (0-2 nederlaag). Zijn eerste doelpunt maakte hij op 21 oktober op St. James’ Park tegen Crystal Palace en mocht zich meteen matchwinner noemen (1-0). Het bleek zijn enige treffer in dienst van de Engelse club.

Al in oktober 2017 werd de koopclausule gelicht. Merino ondertekende een vijfjarig contract bij Newcastle United, maar desondanks bleef ook zijn tweede avontuur in het buitenland beperkt tot één seizoen. In de zomer van 2018 keerde de middenvelder voor twaalf miljoen euro terug naar Spanje. Bij Real Sociedad ondertekende hij eveneens een verbintenis voor de duur van vijf seizoenen.

Sterkhouder bij Sociedad

Merino debuteerde op 18 augustus 2018 voor Real Sociedad, dat een 1-2 zege boekte op Villarreal. Ruim een maand later, op 21 september, maakte de middenvelder zijn eerste doelpunt tegen SD Huesca (0-1). In zijn eerste seizoen voor de Baskische club wist hij in totaal vier keer te scoren, waaronder in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid (3-1 zege). Merino maakte twee van zijn zes doelpunten in het seizoen 2019-2020 tegen diezelfde club. Sociedad wist mede daardoor de Copa del Rey-finale te bereiken én te winnen (1-0 tegen Athletic Bilbao).

In zijn eerste twee seizoenen speelde Merino respectievelijk 32 en 43 wedstrijden in alle competities. Op 22 oktober 2020 maakte de middenvelder zijn Europa League-debuut tegen HNK Rijeka (0-1 zege). Zijn team overleefde de groepsfase, maar sneuvelde vervolgens tegen Manchester United. De Andalusiër speelde niet in de laatste maanden van het seizoen 2020-2021 en bleef daardoor steken op 36 wedstrijden. In het seizoen 2021-2022 behoorde hij weer ouderwets tot het team met 43 optredens als resultaat.

Mikel Merino (Real Sociedad)
In het shirt van Real Sociedad (Pro Shots)

Champions League-debuut

Merino besloot het seizoen 2022-2023 opnieuw met 43 officiële wedstrijden. Met Real Sociedad wist hij een Champions League-ticket af te dwingen. In het miljoenenbal debuteerde de middenvelder met een 1-1 gelijkspel tegen Internazionale. De Spanjaard scoorde zelfs op dit podium tegen Benfica (3-1 zege) en Paris Saint-Germain (1-2 nederlaag). Door het laatstgenoemde resultaat moest de Baskische formatie in de achtste finale afscheid nemen van het hoogste niveau.

In het seizoen 2023-2024 verbeterde Merino zijn record door 45 keer in actie te komen en achtmaal te scoren. Real Sociedad bereikte de halve finale van de Copa del Rey, maar sneuvelde tegen Real Mallorca (na strafschoppen). In de zomer van 2024 keerde hij als Europees kampioen terug naar Baskenland. Met zijn EK-prestaties verscheen de middenvelder evenwel op de radar van Arsenal, dat zijn komst op 27 augustus officieel aankondigde. In Londen ondertekende Merino een meerjarig contract.


Interlandcarrière Mikel Merino

Merino doorliep verschillende jeugdelftallen van Spanje. In de zomer van 2021 maakte hij deel uit van het olympisch team, dat de finale bereikte (1-2 voor Brazilië na verlenging). Op dat moment was de middenvelder reeds gedebuteerd voor het nationale team van Spanje. Bondscoach Luis Enrique gunde hem op 3 september 2020 speeltijd in de Nations League-wedstrijd tegen Oekraïne (4-0 zege). Zijn team bereikte de finaleronde van de Final Four, maar verloor van Frankrijk (1-2).

Mikel Merino (Spanje)
Trefzeker tegen Duitsland op EURO 2024 (Pro Shots)

In 2023 won Merino de Nations League alsnog na een strafschoppenserie tegen Kroatië. Enkele maanden later maakte hij zijn eerste interlandtreffer tegen Cyprus (6-0 zege) in de EK-kwalificatiefase. Met zijn tweede treffer was de middenvelder verantwoordelijk voor het uitschakelen van gastheer Duitsland op het EK van 2024 (2-1 na verlenging). Overwinningen op Frankrijk en Engeland bezorgden de Spanjaarden vervolgens voor de Europese eindzege. Merino viel in de EK-finale één minuut voor tijd in.

Laatste update: 27 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie