Riccardo Calafiori

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Riccardo Calafiori

Riccardo Calafiori is een Italiaanse linksback, die ook centraal achterin uit de voeten kan. De international van Italië verruilde Bologna in de zomer van 2024 voor Arsenal.

  • Calafiori speelt momenteel voor Arsenal
  • De verdediger kwam eerder uit voor AS Roma, Genoa, FC Basel en Bologna
  • Hij debuteerde in 2024 als Italiaans international

Clubcarrière Riccardo Calafiori

Calafiori werd op 19 mei 2002 geboren in de Italiaanse hoofdstad Rome. De linkspoot startte zijn voetballoopbaan in het shirt van Petriana en stapte in 2008 over naar de jeugdopleiding van AS Roma. Bij de club uit zijn geboortestad doorliep de verdediger het volledige traject.

Debuut voor AS Roma

Op 1 augustus 2020 maakte Calafiori zijn debuut voor AS Roma. In de laatste speelronde van het Serie A-seizoen was hij als middenvelder meteen belangrijk door een strafschop te versieren in de uitwedstrijd tegen Juventus (1-3 zege). Trainer Paulo Fonseca haalde hem in de zestigste minuut naar de kant ten faveure van Bruno Peres. Zijn eerste doelpunt voor de Romeinen maakte hij op 3 december 2020 in de Europa League-wedstrijd tegen BSC Young Boys (3-1 zege).

Met AS Roma schakelde Calafiori in het seizoen 2020-2021 onder meer Shakhtar Donetsk en Ajax uit. De halve finale bleek het eindstation door toedoen van Manchester United, maar met acht officiële optredens bleef zijn eigen aandeel dat seizoen beperkt. Met negen officiële wedstrijden in de eerste helft van het seizoen 2021-2022 verbeterde zijn perspectief vervolgens maar mondjesmaat.

Via Genoa naar FC Basel

Calafiori vertrok begin 2022 op huurbasis naar competitiegenoot Genoa. Op 17 januari van dat jaar maakte de linksback zijn debuut in de met 6-0 verloren uitwedstrijd tegen Fiorentina. In de volgende maanden liep zijn teller op naar drie officiële wedstrijden, waardoor de verhuurperiode niet het gewenste effect sorteerde. AS Roma besloot in de zomer van 2022 dan ook mee te werken aan een permanente oplossing. Voor zo’n half miljoen euro vertrok de linkspoot naar de Zwitserse topclub FC Basel.

Bij FC Basel ondertekende Calafiori een driejarig contract met optiejaar. Zijn debuut voor deze club maakte de Italiaan op 9 oktober 2022 in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen FC Lugano. Op 16 maart 2023 pikte hij een doelpunt mee in de Conference League-wedstrijd tegen Slovan Bratislava (winst na strafschoppen). Zijn team bereikte de halve finale van het Europese clubtoernooi, maar zijn landgenoten van Fiorentina dwarsboomden een historische finaleplaats.

Calafiori mocht in het seizoen 2022-2023 in totaal 34 keer opdraven namens FC Basel. In zijn tweede contractjaar speelde hij vervolgens nog vier officiële wedstrijden voor RotBlau. De clubleiding accepteerde op 31 augustus 2023 een bod van Bologna, dat zo’n vier miljoen euro voor hem neertelde. In eigen land ondertekende hij vervolgens een vierjarig contract.

Blijdschap als speler van Bologna (Pro Shots)

Topseizoen bij Bologna

Op 18 september 2023 maakte Calafiori zijn eerste minuten voor Bologna, dat op bezoek bij Hellas Verona een 0-0 gelijkspel noteerde. Zijn enige twee doelpunten voor de club maakte hij op 20 mei 2024 in de thuiswedstrijd tegen Juventus (3-3). In totaal mocht hij 33 keer opdraven voor de Rossoblu, die een Champions League-ticket uit het vuur sleepten. Bij Bologna begon Calafiori als linksback, maar gaandeweg het seizoen fungeerde hij vooral als centrale verdediger.

Als smaakmaker van Bologna verdiende Calafiori een kans in de Italiaanse EK-selectie. Zijn prestaties werden niet alleen gewaardeerd door de bondscoach en diens stafleden. Na afloop van de Europese eindronde in 2024 maakte hij de overstap naar Premier League-topclub Arsenal, dat zo’n 45 miljoen euro voor hem neertelde. Zijn rentree in de Serie A bleef derhalve beperkt tot één seizoen.

Transfer naar Arsenal

Arsenal haalde Calafiori binnen als linkervleugelverdediger. In die hoedanigheid debuteerde hij op 24 augustus 2024 in de uitwedstrijd tegen Aston Villa (0-2) door na 79 minuten in te vallen voor Jurriën Timber. De Italiaanse linkspoot had vervolgens weinig tijd nodig om een basisplaats te veroveren. Op 22 september scoorde hij zelfs in de Premier League-topper tegen Manchester City (2-2).


Interlandcarrière Riccardo Calafiori

Calafiori doorliep alle vertegenwoordigende Italiaanse jeugdelftallen. Zijn debuut als A-international van Italië maakte de linksback op 4 juni 2024 in de doelpuntloze oefeninterland tegen Turkije. Bondscoach Luciano Spalletti selecteerde hem ondanks een tweetal optredens meteen voor het EK van 2024. In de groepsfase speelde Calafiori tegen zowel Albanië (2-1 zege), Spanje (0-1 nederlaag) en Kroatië (1-1), maar een schorsing zette een streep door de achtste finalewedstrijd tegen Zwitserland. Het laatstgenoemde land bleek met 0-2 te sterk.

Laatste update: 10 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie