Terence Kongolo

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Terence Kongolo

Terence Kongolo is een Nederlandse centrale verdediger van Zwitserse komaf. In september 2024 maakte hij de overstap van Fulham naar NAC Breda.

  • Kongolo speelt momenteel voor NAC Breda
  • De verdediger brak in Nederland door in Feyenoord-tenue
  • Tijdens zijn periode in Rotterdam won hij de landstitel en KNVB Beker
  • Kongolo speelde ook voor AS Monaco, Huddersfield Town, Fulham, Le Havre AC en Rapid Wien
  • Hij speelde een viertal interlands voor het Nederlands elftal

Clubcarrière Terence Kongolo

Kongolo zag op 14 februari 1994 het levenslicht in het Zwitserse Fribourg als kind van Congolese ouders. De oudere broer van Rodney Kongolo, die het eveneens tot profvoetballer schopte, verhuisde na vier maanden naar Nederland. Hier trapte de linkspoot zijn voetbalcarrière af bij amateurclub RVV Hillesluis. Hij bleek over potentie te beschikken en vertrok in 2002 naar de jeugdopleiding van Feyenoord.

Doorbraak bij Feyenoord

Bij Feyenoord doorliep Kongolo het gehele traject. Trainer Ronald Koeman liet de getalenteerde verdediger op 14 april 2012 debuteren tijdens de stadsderby tegen Excelsior (3-0 zege). In de 81ste minuut viel hij in voor Stefan de Vrij. Het bleek zijn enige optreden van het seizoen 2011-2012, maar vormde wel een opmars naar meer speeltijd. Gedurende het jaargang 2012-2013 mocht Kongolo al achtmaal aantreden voor het vlaggenschip van Feyenoord. In de bekerduels met NEC (2-3 zege na verlenging) en XerxesDZB (0-4 zege) pikte hij zelfs een doelpunt mee.

De ontwikkeling van Kongolo werd gedwarsboomd door een zware knieblessure, maar in het seizoen 2013-2014 beleefde de verdediger dan toch zijn definitieve doorbraak. Vanaf januari 2014 groeide hij uit tot een vaste waarde. Met achttien gespeelde wedstrijden tankte de geboren Zwitser zelfvertrouwen voor seizoen 2014-2015, met 45 officiële optredens als beloning. In de Europa League mocht Kongolo zich onder meer meten met de aanvallers van Sevilla en AS Roma.

Kampioen van Nederland

Feyenoord greep in 2015 naast een Europees ticket door in de play-offs te verliezen van sc Heerenveen. Trainer Fred Rutten maakte plaats voor zijn assistent Giovanni van Bronckhorst. Onder leiding van de voormalig Oranje-international bleef de verdediger een vaste waarde. Door het gebrek aan Europese duels bleef zijn teller weliswaar steken op 35 wedstrijden, maar hij behaalde wel zijn eerste prijs als profvoetballer. Feyenoord rekende in april 2016 af met FC Utrecht (2-1) en veroverde daarmee de KNVB Beker.

Kongolo maakte op 25 september 2016 zijn eerste Eredivisie-doelpunt ten koste van Roda JC Kerkrade (5-0 zege). Als centrale verdediger en linksback mocht hij in het seizoen 2016-2017 in totaal 31 keer opdraven voor Feyenoord. De Rotterdamse formatie bleek defensief zeer stabiel en wist daarmee een stevig fundament te leggen voor het kampioenschap van 2017. In de allesbeslissende thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (3-1 zege) werd hij na 53 minuten vervangen door Miquel Nelom.

Flop bij AS Monaco

Na de eerste landstitel voor Feyenoord sinds 1999 besloot Kongolo zijn geluk te beproeven in het buitenland. De Rotterdamse club accepteerde een bod van circa vijftien miljoen euro van AS Monaco. De kersverse kampioen van Frankrijk mocht in zijn debuutwedstrijd tegen Paris Saint-Germain strijden om een nieuwe trofee, maar Paris Saint-Germain ging er met de Trophée des Champions vandoor (1-2). Na 66 minuten werd de verdediger afgelost door Rony Lopes.

De praktijk bleek weerbarstiger dan gedacht. Kongolo dacht met AS Monaco een goede vervolgstap te maken, maar hij slaagde er niet in om een vaste basisplaats af te dwingen. Na de eerste seizoenshelft stond de verdediger pas op zes officiële wedstrijden voor de Ligue 1-formatie. Om die reden accepteerden de Monegasken begin 2018 een huurdeal met Huddersfield Town.

Degradatie in Huddersfield

Op 6 januari 2018 maakte Kongolo zijn debuut voor Huddersfield Town, dat in de FA Cup een 1-2 zege boekte op Bolton Wanderers. De centrale verdediger debuteerde een week later in de Premier League tegen West Ham United (1-4 nederlaag). Gedurende zijn huurperiode mocht de oud-Feyenoorder in totaal zeventien keer opdraven in alle competities. Zijn prestaties vielen in de smaak bij The Terriers, die hem in de zomer van 2018 permanent aan boord haalden.

Kongolo produceerde op 4 december 2018 zijn eerste Premier League-doelpunt ten koste van AFC Bournemouth (2-1 nederlaag). In het seizoen 2018-2019 deed Huddersfield Town in totaliteit 32 keer een beroep op zijn diensten, maar de verdediger slaagde er niet in om voldoende stabiliteit te creëren. Met welgeteld zestien punten degradeerde zijn werkgever roemloos naar het Championship. Kongolo bleef nadien nog een halfjaar actief in Huddersfield (elf wedstrijden).

Te weinig speeltijd bij Fulham

Halverwege de maand januari 2020 maakte Kongolo op huurbasis de overstap naar Fulham. Voor de Londenaren, eveneens actief in het Championship, maakte de verdediger tien dagen na het plaatsen van de handtekeningen zijn debuut. Tegen de sterren van Manchester City werden The Cottagers overtuigend uitgeschakeld in het FA Cup-toernooi (4-0). De Nederlander mocht in februari zijn competitiedebuut maken tegen Blackburn Rovers (0-1 zege), maar een voetblessure hield hem vervolgens de rest van het seizoen buitenspel.

Met slechts twee optredens op zak maakte Kongolo medio 2020 alsnog de definitieve overstap naar Fulham. Op Craven Cottage bleven blessures hem achtervolgen in het seizoen 2020-2021. Hierdoor mocht de linkspoot alleen opdraven in de Premier League-wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers (0-1 nederlaag) en de FA Cup-wedstrijd tegen Queens Park Rangers (0-2 zege na verlenging). Kongolo verdubbelde daarmee zijn totaal in Fulham-tenue, maar verder dan vier wedstrijden kwam hij niet.

Terence Kongolo (Le Havre AC)
In actie voor Le Havre AC (Pro Shots)

Verhuurd aan Le Havre en Rapid Wien

In september 2022 accepteerde Fulham een aanbod van Le Havre AC, dat hem op huurbasis aan de selectie mocht toevoegen. Op 24 oktober van datzelfde jaar mocht de verdediger een korte invalbeurt doormaken in de thuiswedstrijd tegen FC Metz (2-0 zege). Langzaam maar zeker raakte hij weer helemaal fit, waardoor de technische staf hem zelfs beloonde middels een basisplaats. Nieuwe fysieke problemen beperkten zijn teller echter tot vijftien optredens in het seizoen 2022-2023.

Fulham verhuurde Kongolo in het seizoen 2023-2024 aan Rapid Wien. De Oostenrijkse club liet de nieuwkomer op 17 september 2023 debuteren tegen Wolfsberger AC (3-3), maar een droomdebuut bleef uit. In de 65ste minuut liep de verdediger zelfs tegen een rode kaart aan. Ook bij diens nieuwe club bleven fysieke problemen parten spelen, waardoor de teller wederom bleef steken op vijftien officiële optredens.

Transfer naar NAC

Kongolo trok op 2 september 2024 definitief de deur achter zich dicht bij Fulham. De Londense club verleende hem een transfervrije overstap naar NAC Breda, dat hem een tweejarig contract liet ondertekenen.


Interlandcarrière Terence Kongolo

Kongolo doorliep alle jeugdelftallen van Nederland. Zijn debuut als Oranje-international maakte de verdediger op 17 mei 2014 in de oefeninterland tegen Ecuador (1-1). Bondscoach Louis van Gaal liet hem de eerste helft aantreden, waarna Patrick van Aanholt zijn positie mocht overnemen. Met welgeteld 45 speelminuten in de benen mocht de toenmalig Feyenoorder direct mee naar Brazilië voor het WK. Tijdens deze eindronde mocht Kongolo kortstondig invallen tegen Chili (2-0 zege).

Met het Nederlands elftal bereikte Kongolo de halve finale van het WK. In de volgende jaren raakte het nationale team in verval, maar dat betekende niet veel perspectief voor de verdediger. Alleen op 13 november 2015 (Wales-uit, 2-3 zege) en 31 mei 2018 (Slowakije-uit, 1-1) mocht hij nogmaals het Oranje-tenue dragen.

Laatste update: 2 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie