Thomas Partey

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Thomas Partey

Thomas Partey is een Ghanese middenvelder. De international van Ghana verruilde Atlético Madrid in oktober 2024 voor Arsenal.

  • Partey speelt momenteel voor Arsenal
  • De middenvelder veroverde hier de Community Shield
  • Met Atlético Madrid won hij de Europa League en Europese Supercup
  • Partey kwam tevens uit voor Real Mallorca en UD Almería
  • Hij debuteerde in 2016 als Ghanees international

Clubcarrière Thomas Partey

Thomas Teye Partey werd op 13 juni 1993 geboren in Odumasi Krobo. Ook zijn stiefbroers Francis Narh, Moses Odjer en Nicholas Odjer hebben het tot profvoetballer geschopt. De rechtspoot voetbalde in eigen land voor Odumase-Krobo en Odematah FC. In 2011 verdiende hij een overstap naar Europa, waar de middenvelder neerstreek bij het Spaanse Atlético Madrid.

Op 26 augustus 2012 maakte Partey zijn debuut in het profvoetbal. Met de B-ploeg van Atlético Madrid mocht de Ghanees in de Segunda División B aantreden tegen CD Ourense (3-1 nederlaag). Hij maakte meteen de negentig minuten vol. Zijn eerste doelpunt als prof volgde op 11 november van datzelfde jaar tijdens het bezoek aan de B-ploeg van Sporting Gijón. In totaal mocht de middenvelder in het seizoen 2012-2013 33 keer opdraven (vier doelpunten).

Uitgeleend aan Mallorca en Almería

Partey vertrok in de zomer van 2013 op huurbasis naar Real Mallorca. Op 18 augustus van dat jaar debuteerde de defensieve middenvelder in de Segunda División-wedstrijd tegen CE Sabadell (4-0 nederlaag) voor de eilandbewoners. Bijna een maand later, op 15 september, produceerde hij zijn eerste doelpunt voor Los Bermellones op bezoek bij Hércules Alicante (2-2). In totaal speelde de Afrikaan 38 keer in Mallorca-tenue, met een handvol doelpunten en twee assists als rendement.

Atlético Madrid verhuurde Partey medio 2014 opnieuw. Ditmaal vertrok hij op huurbasis naar UD Almería, dat hem in de gelegenheid stelde om ervaring op te doen in LaLiga. Op 23 augustus 2024 debuteerde hij in de thuiswedstrijd tegen Espanyol (1-1) op het hoogste niveau van Spanje. De rechtspoot maakte zijn eerste twee doelpunten in LaLiga op 11 april 2015 in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Granada. Partey liet de teller nadien oplopen naar vier doelpunten in 32 gespeelde wedstrijden.

Succesvol met Atlético

Na het seizoen 2014-2015 sloot Partey weer aan bij de selectie van Atlético Madrid. In de eerste maanden van het nieuwe seizoen bleef de middenvelder aan de kant, maar vooral als invaller speelde hij uiteindelijk toch nog 23 officiële wedstrijden (drie doelpunten). Zo mocht hij op 28 mei 2016 tijdens de verlenging zijn opwachting maken in de Champions League-finale tegen aartsrivaal Real Madrid. Atlético moest de cup met de grote oren na een fatale strafschoppenserie aan De Koninklijke laten.

In het seizoen 2017-2018 wist Partey een basisplaats af te dwingen bij Atlético Madrid. Waar de middenvelder een jaar eerder nog 24 keer mocht opdraven in alle competities, daar verdubbelde zijn aantal ditmaal naar vijftig officiële optredens (vijf doelpunten). In de Europa League-finale van 2018 gunde trainer Diego Simeone hem daarentegen slechts speelminuten tegen Olympique Marseille, dat weinig kans maakte. De Madrilenen trokken met 3-0 aan het langste eind.

Atlético Madrid nam in augustus 2018 sportieve wraak op Real Madrid. In de strijd om de Europese Supercup werd een 4-2 zege behaald (na verlenging). Partey viel in de negentigste minuut in en gaf de assist bij het winnende doelpunt van Saúl Ñíguez. De rechtspoot bleef nadien een belangrijke kracht in de Spaanse hoofdstad. Tot en met augustus 2020 liep zijn teller op naar 188 officiële wedstrijden namens Los Rojiblancos (zestien doelpunten). Een nationale triomf bleef uit, al leverde Partey in zijn laatste maand nog een kleine bijdrage aan het kampioenschap van 2021.

Thomas Partey (Arsenal)
Als speler van Arsenal (Pro Shots)

Transfer naar Arsenal

Arsenal nam Partey in oktober 2020 over van Atlético Madrid. De Londenaren betaalden vijftig miljoen euro voor diens handtekening, waardoor de middenvelder de duurste Ghanese voetballer aller tijden werd. Zijn debuut als Gunner volgde op 17 oktober in de met 1-0 verloren competitietopper tegen Manchester City. Manager Mikel Arteta liet hem in de 83ste minuut invallen voor Granit Xhaka. In diens debuutseizoen liep de teller op naar 33 gespeelde wedstrijden in alle competities.

Partey maakte op 22 oktober 2021 zijn eerste treffer voor Arsenal, dat mede daardoor Aston Villa over de knie wist te leggen (3-1). Ten tijde van zijn komst speelde de Londense formatie geen rol van betekenis in de titelstrijd. Dit veranderde vanaf het seizoen 2022-2023. Lange tijd ging zijn team zelfs aan kop in de Premier League, maar een zwakke eindspurt gaf Manchester City de kans om het kampioenschap te bemachtigen. In het seizoen 2023-2024 bleken The Citizens opnieuw te sterk na een bloedstollend gevecht.

Met Arsenal won Partey in de zomer van 2023 wel zijn eerste trofee. Datzelfde Manchester City werd na strafschoppen opzij geschoven in de strijd om de Community Shield. Later dat seizoen passeerde de Ghanees de magische grens van honderd wedstrijden in Arsenal-shirt.


Interlandcarrière Thomas Partey

Partey debuteerde op 5 juni 2016 zijn debuut als international van Ghana. In de kwalificatiefase voor de Afrika Cup mocht de toenmalig Atlético Madrid-middenvelder aantreden Mauritius (0-2 overwinning). Na tachtig minuten viel hij in voor Frank Acheampong. Zijn team kwalificeerde zich daadwerkelijk voor de Afrikaanse eindronde. De Ghanezen bereikten zelfs de halve finale, maar Kameroen bleek een maatje te groot (0-2). Ook de troostfinale tegen Burkina Faso resulteerde in een teleurstelling (0-1).

Op 1 september 2017 maakte Partey zijn eerste treffer voor Ghana, dat tegen de Republiek Congo een 1-1 gelijkspel behaalde. Vier dagen later produceerde de rechtspoot zelfs een hattrick in het doelpuntrijke weerzien (1-5). De middenvelder was sindsdien actief op twee Afrika Cup-edities (2019 en 2022) en het WK van 2022, maar een rol van betekenis speelde zijn thuisland niet. De achtste finale bleek het hoogst haalbare. Partey ontwikkelde zich in de tussentijd wel tot de nieuwe aanvoerder.

Laatste update: 15 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie